Cynk a włosy

Utworzono: 26 marca 2018

Cynk w organizmie człowieka pełni wiele funkcji, jest składnikiem wielu białek, wchodzi w skład wielu enzymów, uczestniczy w syntezie białka,DNA, RNA. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ukadu immunologicznego. Wzmacnia włosy i paznokcie oraz wyrownuje koloryt skóry. Cynk zapobiega łamaniu i rozdwajaniu się włosa, nadaje gładkość i blask łodydze, a także zapobiega wypadaniu włosów.

Ma również włsciwości regulujące wydzielanie łoju, dlatego osoby, które borykają się z nadmiernym przetłuszczaniem się włosów powinny suplementowć cynk. Działa on antyoksydacyjnie na skóre i włosy oraz poprawia gojenie się ran.

Źródłem cynku jest czerwone mięso,owoce morza, kasza gryczana, sery żółte podroby, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste pieczywo,pestki dyni i słonecznika. Osoby mające w diecie przewagę węglowodanów zwłaszcza prostych, mogą mieć problem z wchłanianiem cynku. Niedobór objawia się min. w postaci białych plamek na paznokciach.

Brak komentarzy do wpisu