Hair Medica - Klinika Włosów > Blog > Bez kategorii > Zdrowa dieta, zdrowe włosy

Zdrowa dieta, zdrowe włosy

Prawidłowo ustalona dieta pomaga w ograniczeniu nadmiernego wypadania włosów. Jeśli wprowadzimy do swojej diety odpowiednie witaminy, zdrowe produkty to jesienna utrata włosów będzie w mniejszym stopniu odczuwalna.  Przede wszystkim jemy wszystko co zielone. Zaczynając od szpinaku i sałat, a kończąc na pietruszce i szczypiorku. Zielenina jest bogata w cenne witaminy i żelazo, które poprawiają nasz wygląd oraz zdrowie. Wprowadź do swojego jadłospisu jak najwięcej jogurtów, maślanek lub kefirów. Warto też wzbogacić swoją dietę o ryby morskie oraz wątróbkę, ponieważ niedobór kwasu omega-3 może wzmagać wypadanie włosów. Kwasy tłuszczowe omega-3 są budulcem wielu komórek organizmu. Istotnie wpływają na budowę mieszka włosowego oraz łodygi włosa. Aby zmienić swoją dietę na korzystną dla stanu włosów i skóry głowy należy maksymalnie ograniczyć czynniki potęgujące wypadanie włosów i osłabiające je. Palenie papierosów, picie dużej ilości kawy i alkoholu, a także częste spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego to czynniki osłabiające włosy. Zaliczamy do nich również niedobór i nadmiar białek, czyli podstawowego budulca włosów.

Witamina A pobudza mieszki włosowe do wzrostu włosów. Jeśli doprowadzimy nasz organizm do niedoboru tej witaminy włosy stają się łamliwe, suche oraz podatne na rozdwajanie się końcówek. Niedobór witaminy A prowadzi również do tzw. skóry ropuchy czyli hipereratozy. Objawia się poprzez zgrubienia i zrogowacenia na powierzchni skóry głowy. Źródłem witaminy A są m.in.: brokuły, dynia, jarmuż, marchewka, kapusta, morele, oleje z ryb, pomarańcze, seler, szpinak.

Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w syntezie kolagenu, poprawia krążenie w skórze głowy, a jako silny przeciwutleniacz zapobiega niszczącemu wpływowi wolnych rodników generowanych między innymi przez stres i zanieczyszczenia środowiska. Niedobór witaminy C pogarsza funkcjonowanie cebulek włosa, oraz zaburza produkcję białek keratynowych, co wpływa na ich kruchość i łamliwość. Witaminę C znajdziemy w jagodach, malinach, papryce, szpinaku czy w czarnej porzeczce.

Witamina E przyspiesza wzrost włosów przez stymulowanie podziałów komórkowych macierzy włosa, budujących jego łodygę. Źródła: jajka, masło, orzechy, nasiona roślin oleistych, zielone warzywa.

Witaminy z grupy B uczestniczą w wielu procesach metabolicznych zachodzących w skórze, włosach i paznokciach. Tiamina (B1), ryboflawina (B2) i pirydoksyna (B6) odgrywają ważną rolę w produkcji aminokwasów czyli składników budulcowych włosa. Biorą udział w procesach wytwarzania energii, dzięki czemu komórki rozrodcze macierzy włosów mogą inicjować przyrost łodygi włosa.

Źródła witaminy B1: botwinka, buraki, mniszek lekarski, grejpfrut, szpinak.

Źródła witaminy B2: botwinka, marchew, seler, zielony pieprz, jarmuż, pietruszka, szpinak.

Źródła witaminy B6: marchew, cytryna, gruszki, ziemniaki, szpinak.

Kwas pantotenowy (witamina B5) pobudza keratynocyty, czyli komórki budujące łodygę włosa, do szybszego wytwarzania keratyny – białkowego budulca włosa. Odpowiada za sprężystość włosów, ich zdolność do absorpcji wody i utrzymanie niezbędnej wilgotności.

Biotyna (wit. B7). Ma ona zdolność kumulowania cząsteczek siarki dostarczanej z pożywieniem i transportu jej do macierzy budującej włosy. Już niewielkie niedobory biotyny powodują szybszą utratę włosów. Dodatkowo witamina B7 normalizuje tłuszczową przemianę materii, co zapobiega łojotokowi oraz łupieżowi. Źródła witaminy B7: drożdże piwowarskie, ryż brązowy, kalafior, żółtka jajek, podroby, drób, owoce morza, soja, szpinak, grejpfruty.

Nie zapominajmy o mikroelementach takich jak miedź, cynk i żelazo. Ich niedobory osłabiają kondycję naszych włosów. Niedobór miedzi powoduje odbarwienie włosów oraz zmiany w ich strukturze. Niedobór cynku wywołuje hiperkeratozę skóry, czyli nic innego jak nadmierne rogowacenie i zwiększa wypadanie włosów. Żelazo jest bardzo ważnym mikroelementem zwłaszcza u kobiet, ponieważ jego niedobór może prowadzić do wyłysienia.

Źródła miedzi: kakao, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy laskowe, wątroba wieprzowa, natka pietruszki, płatki owsiane, kasza gryczana, groszek zielony, chleb żytni razowy, orzechy włoskie, czekolada gorzka.

Źródła cynku: ostrygi, kiełki pszenicy, ziarna sezamu, nasiona dyni, orzeszki ziemne, wołowina, jagnięcina podroby, gorzka czekolada, arbuz.

Źródła żelaza: wołowina, podroby, sardynki z puszki, gotowana fasola, kakao, mak, soja, soczewica, kasza jaglana, zielone warzywa.

KOLORYZACJA REGENERACJA MEZOTERAPIA Do końca października wizyty finansowane z programu Zdrowe Włosy: REZERWACJA WIZYTY
fff