Aminokwasy dla mocnych i pięknych włosów

Utworzono: 22 maja 2019

Zdrowy wygląd włosów zależy od wielu czynników. Tak jak pogorszenie ich kondycji stanowi złożony problem, tak wzmocnienie wymaga wielokierunkowego działania. Oprócz ogólnego dobrego stanu organizmu, dla dobra włosów ważne jest zachowanie zbilansowanej diety, nawodnienie, unikanie stresu i używek, a także odpowiednia pielęgnacja. Urozmaicona dieta to źródło wielu witamin i minerałów dla włosów. Do ich budowy niezbędne aminokwasy siarkowe. Dlaczego są tak ważne i gdzie ich szukać?

Siarka i jej wpływ na włosy?
Keratyna- podstawowy budulec włosów, białko o wysokiej wytrzymałości mechanicznej, zbudowana jest właśnie z siarki i to ona zapewnia odporność na uszkodzenia mechaniczne. A dokładniej- mostki dwusiarczkowe, które należą do bardzo trwałych połączeń chemicznych.
Siarka wzmacnia i zwiększa odporność macierzy włosa, dlatego stanowi konieczny element dla pięknych włosów. Ponadto, siarka jest składnikiem kolagenu i wpływa także na poprawę stanu skóry, zwiększając jej jędrność i zdolność do regeneracji.

Gdzie szukać najlepszych źródeł aminokwasów siarkowych w diecie?
Najczęstszą formą, która dostarcza siarki w diecie jest białko. Dwa aminokwasy siarkowe, które wpływają na nasz wygląd to cystyna i metionina. Ten pierwszy syntetyzowany jest w organizmie, natomiast drugi wymaga podania z zewnątrz- jest egzogenny.

Cystyna to około 17% macierzy włosa, a metionina jedynie 0,5%. Mimo tej różnicy oba aminokwasy są bardzo istotne. Odpowiednia ich podaż jest niezbędna, ponieważ są one stale wbudowywane w strukturę włosów, a organizm nie magazynuje tych aminokwasów. Codzienna dieta powinna składać się z pełnowartościowego białka, a jego najlepsze źródła to:
– mięso
– ryby
– jaja
– rośliny strączkowe
Najlepszymi źródłami siarki są podroby, chrzan, brokuł, kalafior, kapusta, czosnek. A duże ilości cysteiny można znaleźć w otrębach, płatkach owsianych i zarodkach pszennych.

Zła kondycja skóry, paznokci i włosów… Czy to niedobór aminokwasów siarkowych?
Niedobory żywieniowe to złożony problem. Do objawów niedoboru cystyny należą:
– rogowacenie skóry
– rozdwajanie paznokci
– wypadanie, łamliwość włosów
– obniżona odporność
Natomiast niedobór metioniny może objawiać się poprzez:
– anemię
– wysoki poziom cholesterolu we krwi
– łamliwość włosów

Jeden komentarz do wpisu "Aminokwasy dla mocnych i pięknych włosów"
  1. Rafał Dymanowski pisze:

    Jedzenie ma wpływ na wszystko , na każdą komórkę organizmu, również na komórki macierzyste włosa.