Cysteina

Utworzono: 16 sierpnia 2017

Cysteina jest związkiem organicznym, należącym do grupy aminokwasów. W swojej budowie zawiera grupę tiolową (-SH), co sprawia, że może tworzyć bardzo silne wiązania dwusiarczkowe z innymi cząsteczkami cysteiny. Dzięki tym właściwościom jest jednym z dwudziestu aminokwasów budujących białka w organizmie ludzkim. Cysteina jest ważnym związkiem biorącym udział w syntezie koenzymu A, heparyny, węglowodanów. Uczestniczy też w detoksykacji cyjanków oraz wydalaniu moczu z nerek. Jednym z najważniejszych jej zadań jest budowa białek m.in. keratyny czyli elementu budulcowego włosa.

Badania wykazały, że w ciągu średnio 3 lat wzrostu włosa ilość cysteiny w jego wnętrzu spada o 50 procent. Może to powodować łamliwość, szorstkość oraz suchość łodygi włosa. Dobrze jest więc dostarczać tego ważnego aminokwasu z zewnątrz.

Jednym ze sposobów odbudowy włosów jest używanie szamponów oraz odżywek z proteinami, keratyną i cysteiną. Takie składniki przynoszą bardzo dobre rezultaty w regeneracji zniszczonych włosów. Składy kosmetyków można również samodzielne wzbogacić o czystą L-cysteinę. Stężenie tego związku nie powinno jednak przekraczać 4% jako dodatku kosmetycznego.

L-cysteina ma postać białego, krystalicznego proszku o charakterystycznym zapachu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Dodajemy ją do szamponów, odżywek a nawet pianek utrwalającym. Efekt powinien być widoczny już po pierwszym użyciu. Po długotrwałym stosowaniu włosy będą zauważalnie zdrowsze i podatne na układanie.

Możemy również samodzielnie wykonać płukankę na włosy:

-4% L-cysteiny

-86% wody

-9% pantenolu, mocznika lub wyciągu z aloesu

-1% witaminy B3 lub B6

Taki roztwór stosujemy na umyte włosy i nie spłukujemy.

Brak komentarzy do wpisu