Skład kosmetyków – substancje aktywne: proteiny

Utworzono: 15 września 2015

Czym są proteiny

Proteiny, czyli białka, to podstawowy składnik wszystkich żywych organizmów. Większość protein stosowanych w preparatach kosmetycznych to produkty częściowej lub całkowitej hydrolizy białek naturalnych. Proces hydrolizy, czyli rozkładu pozwala uzyskać mniejsze cząsteczki białek o lepszym stopniu przyswajalności przez skórę i włosy. W zależności od stopnia hydrolizy, białka różnią się między sobą właściwościami nawilżającymi i stopniem zatrzymywania wody oraz zdolnościami tworzenia trwałego filmu ochronnego na skórze i włosach.

Proteiny a włosy

W przypadku włosów hydrolizowane proteiny stosowane w odżywkach do włosów mają zdolność wnikania w drobne uszkodzenia włókna włosa na zasadzie tymczasowego cementu, który utrzymuje się do czasu następnego mycia, dzięki temu włosy stają się nawilżone i wygładzone. W tym wypadku efektywność reperującego działania protein na włosy nie zależy tyle od ich źródła, ile od stopnia hydrolizy i wielkości ich cząsteczek.

Poza naturalnymi białkami skóry wykorzystuje się także białka mleka, jedwabiu oraz niektóre proteiny roślinne, na przykład z pszenicy, kukurydzy, groszku, soi.

Co można znaleźć w szamponach, maskach i odżywkach?

Białka pszenicy

Wyselekcjonowane, wysoce oczyszczone hydrolizowane białka pszenicy o wysokiej masie cząsteczkowej. Często wykorzystywany surowiec w preparatach kondycjonujących oraz odżywkach do włosów. Znacząco wygładza włosy – tworząc na jej powierzchni film wzmacniający. Już po jednokrotnym zastosowaniu widoczna jest poprawa szorstkich i zniszczonych włosów oraz napięcia i wzmocnienia skóry (INCI Hydrolyzed Wheat Protein)

Białka jedwabiu

Białka jedwabiu w postaci rozpuszczalnej w wodzie – tworzą na powierzchni włosów film ochronny, zmniejszają szorstkość włosów, wygładzają je i nawilżają. (INCI Hydrolyzed Silk )

Keratyna

Rozpuszczalny w wodzie hydrolizat białka keratyny otrzymany w wyniku kontrolowanej hydrolizy wełny owczej. Zawiera wszystkie aminokwasy zawarte we włosach i paznokciach w postaci łatwo przyswajalnej. Stosowany w składzie kosmetyków (odżywkach do włosów) – wzmacnia, odbudowuje strukturę włosów, nawilża i nadaje połysk oraz zdrowy wygląd. (INCI Hydrolyzed Keratin )

Elastyna

Substancja biologicznie czynna, zawarta w składzie kosmetyków do pielęgnacji zarówno skóry jak i włosów. Łatwo przenika w głąb skóry, wpływa na jej elastyczność. Elastyna wykazuje dużą zdolność pobudzania wzrostu włosów, nadaje im miękkość, poprawia rozczesywanie. Elastyna przeciwdziała szkodliwemu oddziaływaniu czynników środowiskowych. (INCI Hydrolyzed Elastin )

Proteiny owsa

Można otrzymać hydrolizat owsa o zróżnicowanej masie cząsteczkowej. Dzięki powinowactwu do struktur włosa jest także świetnym środkiem kondycjonującym. Proteiny o niskiej masie cząsteczkowej są w stanie penetrować korzeń włosa, a w efekcie reperować, wzmacniać i chronić go od wewnątrz. Proteiny o wysokiej masie cząsteczkowej są dobrymi substancjami wygładzającymi i ochronnymi, co związane jest z ich zdolnością do pokrywania włosa.
Ponadto, niezależnie od masy cząsteczkowej, hydrolizat protein owsa poprawia kompatybilność między substancjami powierzchniowo czynnymi, np. detergentami, a skórą oraz łagodzi działanie tych substancji. (INCI Hydrolyzed Oat Protein).

Brak komentarzy do wpisu